Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΠΗΓΑΜΕ ... ΤΑΜΕΙΟ



Η Ελλάδα πρωτοσέλιδο

Το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης έγινε εν ριπή οφθαλμού πρώτο θέμα των διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων.

Το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης έγινε αμέσως το πρώτο θέμα των διεθνών τηλεοπτικών δικτύων.

Τα περισσότερα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα έδειξαν δημοσίευσαν σχεδόν αμέσως την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού από το Καστελόριζο. Οι αντιδράσεις ήταν κυρίως θετικές αλλά δεν έλειψαν οι επισημάνσεις αλλά και οι επιφυλάξεις.


Η Ελλάδα πρωτοσέλιδο

Το Bloomberg αναφέρει στην ιστοσελίδα του ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης μετά τη νέα υποβάθμιση από τη Moody’ s και τη συνεχιζόμενη άνοδο του spread. Ο συντάκτης του άρθρου δείχνει να διατηρεί τις επιφυλάξεις του τονίζοντας ότι το αίτημα βοήθειας πρέπει πρώτα να εγκριθεί και από τα υπόλοιπα 15 κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Το Reuters δημοσιεύει δήλωση του οικονομολόγου της Capital Economics, Ben May, που αν και θεωρεί θετικές τις εξελίξεις λέει ότι η προσφυγή δεν αποτελεί και το τέλος της κρίσης. «Έχουμε ακόμα πολύ δουλειά και ο χρόνος πιέζει. Η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια». Οι συντάκτες του άρθρου διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τη στάση που θα κρατήσουν οι Γερμανοί πολίτες, εξαιτίας και των επικείμενων εκλογών. Θυμίζουν ότι τα γερμανικά πολιτικά κόμματα έχουν δηλώσει τηn αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας.

Το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle αναφέρει: «η Γερμανία συνηθίζει την ιδέα της διάσωσης» κι επισυνάπτει τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών ότι η Γερμανία είναι πιστή στην αρχή της αλληλεγγύης: «Οποιαδήποτε βοήθεια θα παρασχεθεί με στόχο τη σταθεροποίηση του ευρώ, επομένως προς το εθνικό μας συμφέρον».

Και το BBC υπενθυμίζει ότι μια ημέρα πριν από τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας υποβαθμίστηκε κι άλλο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ανήλθε τελικά για το 2009 στο 13,6% του ΑΕΠ. Η οικονομική συντάκτρια του BBC Stephanie Flanders έγραψε: «κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι υπουργοί της ευρωζώνης ήλπιζαν ότι η υπόσχεση της υποστήριξης θα ήταν αρκετή για να αντιστραφεί το κλίμα και να καθησυχαστούν οι επενδυτές. Όμως δεν συνέβη αυτό».

Στο τέλος του κειμένου, με το ερώτημα: «Είσαι στην Ελλάδα;» καλούν τους αναγνώστες τους να γράψουν τη γνώμη τους για το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Στην ιστοσελίδα της η Wall Street Journal, αναρωτιέται αν ο μηχανισμός θα ανταποκριθεί με ταχύτητα ώστε να σωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία εν όψει των πληρωμών στις 19 Μαΐου.

Σύμφωνα με τους New York Times η ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου πυροδότησε θετικές αντιδράσεις και η χρηματοδότηση αναμένεται να φθάσει τα 12 δις ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.

Tέλος, σύμφωνα με τον Economist, η βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα θα προσφέρει πρόσκαιρη και μόνο ανακούφιση